Informatie over De Hazenberg

Dierentehuis

De Hazenberg is een regionaal opvangcentrum voor zwerf- en afstandsdieren, te weten honden en katten. De regio bestaat grofweg uit de volgende gemeentes: De Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Rhenen en Scherpenzeel. Uit deze regio worden 24 uur per dag alle zwervend aangetroffen honden en katten, meestal door de dierenambulance naar het asiel gebracht. Ook worden uit dit gebied dieren opgenomen waar eigenaren door omstandigheden afstand van moeten doen. Deze dieren worden alleen opgenomen als er ruimte voor is en als het dier een goede herplaatsing kans heeft.

Totaal worden per jaar rond de 300 dieren opgevangen. Gelukkig worden de meeste zwervend aangetroffen honden en een deel van de katten weer opgehaald door de eigenaar.

Hierbij wordt samengewerkt met de Stichting Amivedi, die probeert gevonden dieren weer te herenigen met hun baas. Als zwerfdieren niet opgehaald worden, verblijven ze eerst 14 dagen in de quarantaine-afdeling. In deze periode worden de dieren door de dierenarts onderzocht, ingeënt, gechipt, ontwormd en tegen vlooien behandeld. Katten, die ouder zijn dan een half jaar, worden geneutraliseerd.

Na de quarantaineperiode verhuizen de honden naar een kennel en worden ze overdag, zoveel mogelijk in groepsverband, ondergebracht in de speelweides. De katten worden gehuisvest in het kattenpaviljoen, eveneens in groepsverband. De zomer brengen de volwassen katten door in de kattentuin. Er wordt veel aandacht besteed aan het gedrag van de dieren, om een nieuwe eigenaar bij herplaatsing zo veel mogelijk informatie te kunnen geven. Gelukkig lukt het voor bijna alle dieren (meer dan 90%) een nieuw tehuis te vinden.

Nazorg

Ook als er in het asiel niets aan de hand was, kan een dier bij de nieuwe eigenaar ziek worden. Dit kan samenhangen met de stress van de verhuizing waardoor tijdelijk een zekere vermindering van de weerstand kan ontstaan. De eerste twee weken kunt u met klachten terecht bij de asieldierenarts.

Mochten er problemen zijn met het gedrag van uw nieuwe huisgenoot, kunt u met uw vragen bij ons terecht.

Bestuur

De dagelijkse gang van zaken op De Hazenberg is in handen van de beheerder en zijn team van medewerkers. De grote lijnen worden uitgezet en beheerd door het bestuur van de Stichting Nationaal Dierenpark De Hazenberg. In het bestuur is gravin Van Aldenburg Bentinck vertegenwoordigd door twee kleinkinderen. Het bestuur bestaat verder uit bestuursleden met ieder een eigen expertise. Zo zit er een financieel deskundige, een architect, iemand met secretariële ervaring en een dierenarts in het bestuur.

Samen bepalen zij het beleid, waarbij kwaliteit en duurzaamheid de kernwoorden zijn.